rasinformatie van de Whippet


sluit venster

Whippet

Geschiedenis

De Whippet is slank en elegant gebouwd, maar heeft veel karakter. Het is een uitmuntende windhond met veel snelheid. Over zijn ontstaan zijn er verschillende meningen. Ofwel is hij ontstaan uit kruisingen van Greyhounds en Terriėrs, ofwel is hij een afstammeling van de Faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie. Een verwantschap met de Greyhound lijkt echter het meest waarschijnlijk. Oorspronkelijk was hij waarschijnlijk een stropershond, want hij is een goede jager op konijnen. Later werd hij de bekende ren- en showhond. Hij bereikt snelheden van 56 km. per uur. In 1897 werd het ras op de Crufts tentoongesteld en in 1904 werd het ras door de British Kennel Club erkend. De Whippet werd ontwikkeld door de mijnwerkers in het Noorden van Engeland in het begin van de 19de eeuw, die gegrepen waren door de hondenrennen, maar voor wie de Greyhounds te groot waren ( en dus te duur ). Zo is het kleinere ras ontstaan waarvan de snelheid ongelooflijk is. Onder invloed van het Italiaans Windhondje is hij, met behoud van zijn oorspronkelijke aard en bewegingsdrang, eleganter geworden. Whippets zijn ook prettige gezelschapshonden, ze zijn zelfs waaks. Ze zijn vriendelijk en meegaand. Als ze de nodige beweging krijgen, passen ze zich zelfs aan het leven in de stad aan. Ondanks hun elegante uiterlijk zijn Whippets in feite keiharde honden. Niet zo lang geleden kwam er een Langharige Whippet-versie, die onder de liefhebbers voor grote discussies heeft gezorgd.


Sociale aanleg

Whippets zijn over het algemeen erg lief voor kinderen, maar de meeste zijn niet overmatig gesteld op vreemden. Bezoek zal in de regel bijna altijd worden aangekondigd. Het ras gedraagt zich erg verdraagzaam in het gezelschap van andere honden en zoekt zelden ruzie. De neiging om achter alles aan te jagen wat snel wegvlucht, is hem aangeboren. Een huiskat waaraan de Whippet gewend is, zal echter met rust gelaten worden.


Karakter

Aanhankelijk, lief voor kinderen.


Opvoeding

Houd de opvoeding van de Whippet afwisselend. De beste resultaten boek je wanneer je de training afwisselt met spelen en rennen, maar onthoud dat dit hondje nooit een onvoorwaardelijk gehoorzame hond zal worden.


Beweging

De Whippet is een Windhond en dat betekent dat zijn hele bouw op rennen en jagen is ingesteld. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit ras ontzettend veel beweging nodig heeft. In sommige landen, waaronder Nederland, is het verboden Whippets of andere zichtjagende Windhonden onaangelijnd te laten rondlopen. Ga in dat geval met de hond fietsen.


Trainingen/hondensporten

Zoek eens een vereniging op waar de Whippet zich op de renbaan kan uitleven.


Beharing

Fijn, kort, dicht.


Verzorging

De Whippet heeft weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende als je zo nu en dan de losse en dode haren uit de vacht borstelt. Sommige exemplaren hebben aanleg voor tandsteen, maar door ze regelmatig wat te kauwen te geven, kan je dit probleem voor een groot deel voorkomen. Houd de nagels kort.


Bijzonderheden
sluit venster