rasinformatie van de White Swiss Shepherd Dog


sluit venster

White Swiss Shepherd Dog

Geschiedenis

De oorsprong van de Witte Herder ligt bij de Duitse Herder. In vroegere tijden was bij de Duitse Herder niet de kleur van belang maar het werkvermogen, zodoende was er een witte voorvader in de bloedlijn van de Duitse Herder en werden er regelmatig witte pups geboren uit gekleurde ouders. Aanvankelijk was dit geen probleem maar in 1959 werd de kleur wit uit de standaard van de Duitse Herder geschrapt waardoor de Witte Herdershond in Europa bijna volledig verdween. Dankzij het verder fokken met deze honden in Amerika en Canada kon de Witte Herdershond overleven.Een aantal van deze honden zijn naar Europa geëxporteerd. De huidige populatie stamt af van deze overzeese importen gecombineerd met het handjevol overlevenden op het Europese continent. Tot voor kort werden ze dan ook de ‘Amerikaans Canadese Witte Herder’ genoemd, maar sinds de nationale erkenning in 1998 is het officieel ‘Witte Herder’ geworden! Door generaties lang te fokken met zuiver witte lijnen hebben deze Witte Herdershonden zich kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig ras. De Witte Herder wordt al geruime tijd geregistreerd door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in het zgn. Voorlopige Register zoals in verschillende andere landen ook het geval is. De verwachting is dat de FCI het ras binnenkort internationaal zal erkennen onder de naam ‘Berger Blanc Suisse’.


Sociale aanleg

De White Swiss Shepherd Dog gaat doorgaans goed om met soortgenoten en kinderen. En ook katten en andere huisdieren hoeven geen enkel probleem te zijn ,als je de hond maar op jonge leeftijd laat wennen aan deze dieren.


Karakter

Temperamentvol, opmerkzaam, waakzaam, naar vertrouwde mensen vriendelijk, aanhankelijk, makkelijk te leiden, tegenover vreemden gereserveerd echter niet angstig of agressief. Makkelijk te trainen.


Opvoeding

Honden van dit ras zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze graag voor hun baas werken en relatief snel leren. Het is van groot belang dat de jonge hond op een positieve manier kennismaakt met allerlei dieren, mensen, dingen en situaties, zodat hij evenwichtig kan opgroeien.


Beweging

Het ras heeft een gemiddelde behoefte aan lichaamsbeweging, maar driemaal daags een blokje om is echt niet voldoende, want dan begint hij zich al snel te vervelen.


Trainingen/hondensporten

Deze Herder is zeer geschikt voor verschillende takken van de hondensport, zoals gehoorzaamheid, fly-ball en behendigheid.


Beharing

Stok- of langstokhaar, dicht tegen lichaam aanliggend, rijke wollige ondervacht; bek, snuit, oren en poten korter, nek en achterzijde poten iets langer behaard, licht golvend, hard haar toegestaan.


Verzorging

In de ruiperioden moet deze hond dagelijks goed geborsteld en gekamd worden. Kijk de oren regelmatig na op vuil en houd de nagels kort.


Bijzonderheden
sluit venster