rasinformatie van de Wolfsgrauwe Keeshond


sluit venster

Wolfsgrauwe Keeshond

Geschiedenis

De Duitse Keeshonden stammen af van de Turfhond uit het Stenen Tijdperk, ze zijn de oudste honderassen van Midden-Europa. Van hen stammen ook veel andere rassen af en zelf zijn ze soms ook een ingredient in andere rassen. De variatie in grootte maakt dat ze voor veel verschillende doelen te gebruiken zijn. De Grote Keeshond wordt vaak gezien als het Nederlandse nationale ras, maar werd toch door de FCI als Duits ras erkend. De Spitz kwam reeds eeuwenlang voor in Duitsland. In Wurttemberg werden vooral de zwarte, in Westfalen vooral de wolfsgrauwe gefokt. Waarschijnlijk zijn de eerste Kezen naar Nederland gekomen als bewakers van Rijnschepen. Vanuit Nederland kwamen de Kezen in Engeland en de Engelse rasnaam is hetzelfde als de Nederlandse. De rasnaam is afkomstig van de hond "Kees", de hond van de patriot Cornelis de Gijzelaar en symbool van de patriotten ("Kezen"), zoals de Mopshond het symbool was van de Oranjes. Het zijn uitmuntende waakhonden, die zonder hun baas niet gauw van het erf af zullen lopen.


Sociale aanleg

Keeshonden gaan van nature goed om met andere honden en kinderen, maar met katten moet je ze al vroeg vertrouwd maken. Vreemden worden normaal gesproken altijd aangekondigd.


Karakter

Levendig, waaks, blafferig, wantrouwig tegenover vreemden, eenmanshond


Opvoeding

De Wolfsgrauwe Keeshond is een intelligente hond die al snel weet wat er van hem verwacht wordt. De opvoeding zal daarom niet zo moeilijk zijn.


Beweging

De Wolfsgrauwe Keeshond heeft een gemiddelde behoefte aan beweging en past zich in de regel aan aan het gezin.


Trainingen/hondensporten

Keeshonden kan je vaak met succes laten deelnemen aan de verschillende takken van de hondensport, zoals behendigheid.


Beharing

Rijk, lang, recht, afstaand; wollige ondervacht; korte en dichte beharing aan gezicht, oren en voorkant benen


Verzorging

In de ruiperiode zal je de vacht regelmatig met een grove kam moeten borstelen en kammen om het dode haar uit de vacht te verwijderen. De Wolfsgrauwe Keeshond mag je buiten deze periode niet te veel kammen omdat je anders de ondervacht kan beschadigen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster