rasinformatie van de Yorkshire Terrier


sluit venster

Yorkshire Terrier

Geschiedenis

De Yorkshire TerriŽr is in de tweede helft van de 19de eeuw in Leeds ontstaan. Over de exacte oorsprong van dit ras tast men in het ongewisse, maar de Yorkshire is beslist een mengelmoes van hťťl wat TerriŽrsoorten. Hij stamt waarschijnlijk af van de Waterside TerriŽr en de Black and Tan TerriŽr (twee oude Engelse TerriŽrrassen). Ook de Clydesdale TerriŽr (Paisley TerriŽr) zou ťťn van de voorvaders zijn. Waarschijnlijk heeft dit ras ook bloed in zich van onder meer de Sky TerriŽr, de Manchester TerriŽr, de Brokenhaired Schotch TerriŽr, de Maltezer en de Dandie Dinmont TerriŽr. De meeste hondenliefhebbers nemen aan dat de Maltezer verantwoordelijk is voor de lange zijdeachtige vacht, maar dat wordt dan weer door anderen in twijfel getrokken, daar de Brokenhaired Schotch TerriŽr de voorvader is van menig langharig Engels ras. Feit is, de Schotse wevers waren dol op deze kleine honden en kruisten ze onderling. Rond 1870 werd de tegenwoordige rasnaam bedacht. Deze verwijst naar het gebied waar dit pittige, aantrekkelijke hondje oorspronkelijk werd gefokt. Sinds het eind van de 19de eeuw fokte men deze hondjes ook steeds maar kleiner, want de vroegere Yorkshire was groter en zwaarder dan nu. Ze werden ook steeds minder gebruikt als ongedierteverdelger (rattenvanger) en jachthondje, zoals hun voorouders. Als eerste echte stamvader van de hedendaagse Yorkshire TerriŽr wordt de in 1865 geboren "Huddersfield Ben" gezien. Hun koosnaam is 'Yorkie'. Vanuit Engeland werden ze al in 1872 naar de Verenigde Staten gebracht. Later verspreidden ze zich over de hele wereld. Om de combinatie van hun fraaie vacht, handige formaat en aanhankelijke, maar stoere aard werden ze ongekend populair. Hoewel de moderne York erg klein is, heeft hij een durf van jewelste en is hij energiek en alert. Hij kan overal mee naartoe, omdat hij ondanks zijn zelfverzekerdheid prima kan worden opgevoed.


Sociale aanleg

Als kinderen de hond niet als speelgoed zien en het dier in zijn waarde kunnen laten, zorgt de hond in de buurt van kinderen voor geen enkel probleem. Sommige exemplaten kunnen zich wat overmoedig gedragen ten opzichte van andere honden, maar met katten en andere huisdieren kunnen ze prima opschieten. Vreemden worden altijd aangekondigd.


Karakter

Moedig, schrander, levendig, sportief.


Opvoeding

De Yorkshire TerriŽr is een redelijk snelle leerling. Wanneer je consequent bent en de lessen op een positieve en voor de hond leuke en afwisselende manier brengt, zal hij al snel leren luisteren.


Beweging

Dit ras past zich qua beweging aan het gezin aan en kan daardoor prima op een flat gehouden worden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Zijdeachtige structuur, volkomen recht (niet golvend)


Verzorging

Je moet de Yorkshire elke dag intensief kammen en borstelen. Heb je geen tijd of zin dit karweitje dagelijks te doen, laat de vacht dan bij een trimsalon wat korter knippen. De haren worden in de regel voor de ogen weggehouden met een elastiekje of strikje. De vacht van showhonden wordt meestal beschermd door deze in papilotten te draaien. Kijk de oren regelmatig na en verwijder losse haren uit te gehoorgang.


Bijzonderheden

Op tentoonstellingen wordt de hond vooral gewaardeerd vanwege zijn mooie, lange vacht, maar het is erg moeilijk en arbeidsintensief on een deregelijke vacht in goede conditie te houden. De meeste Yorken die als gezinshond worden gehouden, zullen dan ook 'geknipt' door het leven gaan. Hoezeer dit ook door de echte liefhebber wordt afgekeurd, het is nog altijd beter dan een onverzorgde en klittende vacht, die de hond veel pijn en omgemak bezorgt.


Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster