rasinformatie van de Zuidrussische Owcharka


sluit venster

Zuidrussische Owcharka

Geschiedenis

De Zuidrussische Owcharka (of South Russian Ovtcharka ) heeft als oorspronkelijke benaming de Jouznorusskaia Ovtcharka, en behoort tot de familie van de Herdershonden. Deze hond is groot, zeer sterk, snel en voor niets of niemand bang. Hij werd zo ontwikkeld, omdat hij het tegen de enorm krachtige wolven van de Oekraïne moest opnemen. De Owcharka heeft een lange, dikke vacht die doet denken aan de zeer zware en vervilte vacht van zijn voorvaderen. Het ras werd nauwkeurig op afmetingen, kracht en moed gefokt en heden ten dage is hij nog steeds een zeer intimiderend dier. De Zuidrussische Owcharka is één van de drie Russische Herdershonden en de kleinste van de bestaande variëteiten. Het Russische woord "Owcharka" betekent Herdershond. Waarschijnlijk stammen de dieren af van de honden die in de 18de eeuw vanuit Spanje naar Rusland werden gebracht tijdens het vervoer van enorme kudden schapen. Het is niet helemaal zeker wat voor honden destijds gebruikt werden als Herdershond tijdens dit transport. Waarschijnlijk werden de gebruikte Herdershonden destijds na aankomst in Rusland gekruist met honden die ter plaatse voorkwamen zoals de Kaukasische Herdershond en de Hongaarse Komondor. De ontstane Owcharka kwam vooral voor in Askania Nova en werd gebruikt als hoeder, en vooral bewaker van de schaapskudden. In 1870 bereikte het aantal Owcharka's het hoogtepunt. Nadien nam het aantal drastisch af. In Rusland is men hard bezig om het ras weer op te bouwen.


Sociale aanleg

Deze hond kan prima overweg met kinderen, maar pas op met plagen, daar kan hij de humor niet van inzien. Is de hond opgegroeid te midden van andere honden en huisdieren of vee, dan zal hij ze accepteren en ze beschermen tegen mensen die kwaad in de zin hebben. Over het algemeen vormen ze niet zo'n goede combinatie met katten, er vloeit namelijk wat windhondenbloed door hun aderen. De Zuid-Russische Owcahrka neemt bij vreemde bezoekers een afwachtende houding aan en geeft ongewenst bezoek geen kans uw terrein te betreden. Bezoekers die regelmatig komen, en die hij dus kent, zullen door de hond als 'eigen' beschouwd worden.


Karakter

Leergierig, onafhankelijk, eigenwijs.


Opvoeding

De opvoeding moet gebaseerd zijn op wederzijds respect en je moet je hond altijd eerlijk en consequent behandelen. Dat deze hond geen hond is voor beginners blijkt uit het feit dat zijn dominantie zeker de kop op zal steken als hij het gevoel krijgt dat de eigenaar niet voldoende leidinggevende capaciteiten bezit. De honden van dit ras zullen alleen een commando uitvoeren wanneer ze er zelf het nut van inzien. Ze lopen dan ook niet erg warm voor balspelletjes en dergelijke.


Beweging

Op een goed omheind terrein kan de Zuidrussische Owcharka in zijn eigen bewegingsbehoefte voorzien. Ze hebben de neiging regelmatig de grenzen van hun territorium te inspecteren en houden zichzelf hierbij in een goede conditie. Je kan de hond niet in een drukbevolkte wijk of op een flat houden. Dit ras is graag buiten en weer en wind deren de hond absoluut niet.


Trainingen/hondensporten
Beharing

10 - 15 cm lang en dicht.


Verzorging

De Zuidrussische Owcharka heeft relatief weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt houdt de vacht in goede conditie.


Bijzonderheden

Zuidrussische Owcharka's zijn uitermate geschikt voor mensen met voldoende woonruimte die misschien wat afgelegen wonen. Het is een goede waakhond, zonder al te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Dit ras is erg gebonden aan een territorium en kan in de regel meer erg moeilijk wennen aan een nieuwe baas en een nieuwe omgeving.


sluit venster