rasinformatie van de Zwarte Russische Terrier


sluit venster

Zwarte Russische Terrier

Geschiedenis

De Zwarte Russische Terriėr (of Chornyi, Terriėr Noir Russe, Rus, Black Russian Terriėr) heette oorspronkelijk de Tchirony Terriėr en behoort tot de rasgroep van de Hoogbenige Terriėrs. Het Rode Leger in Rusland had in de veertiger jaren behoefte aan een diensthond die van nature goed kon bewaken. De Riesenschnauzer, de Rottweiler en de Airedale Terriėr werden in het fokprogramma gebruikt, om een hond te fokken die zelfstandig kon werken, zich gemakkelijk zou kunnen aanpassen en onbevreesd van aard zou zijn. Zij wilden een soort van 'monsterachtige' Terriėr ontwikkelen. Nadien werden andere rassen gebruikt om het ras te vervolmaken, zoals de Moskouwse Retriever en de New Foundlander. De huidige Russische Terriėr ziet er vanzelfsprekend anders uit dan de toenmalige honden. Voorheen was het karakter belangrijker dan het uiterlijk. Het waren geharde en agressieve honden, met een dikke vacht die hen beschermde tegen de Russische kou. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het fokken op uniform uiterlijk en stabiel karakter. Deze hond is zeldzaam in onze contreien.


Sociale aanleg

De Zwarte Rusissche Terriėr is heel lief voor kinderen en kan prima samenleven met katten en andere huisdieren. Bekenden van de familie worden enthousiast verwelkomd, maar inbekenden worden tot staan gebracht. Het ras is van nature wat terughoudend ten opzichte van vreemden, maar wanneer de baas zegt dat het goed is, accepteren ze dat.


Karakter

Trouw, sterke verdedigingsdrift, wantrouwig tegenover vreemden.


Opvoeding

Dit karaktervolle ras werkt graag en heeft snel door wat er verlangd wordt. Een voorwaarde is wel dat de opvoeding duidelijk en consequent gebeurt. De honden reageren erg goed op de stem en strafmaatregelen zijn dan ook zelden nodig.


Beweging

Veel bezig zijn, dat vinden de meeste Zwarte Russische Terriėrs heerlijk, maar ze worden echt niet vervelend als je eens geen tijd hebt om lange wandelingen met ze te gaan maken.


Trainingen/hondensporten

Deze honden zijn geschikt voor allerlei vormen van de hondensport, maar worden met name in de africhting gebruikt.


Beharing

Ruw, hard, warrelig, 4 - 10 cm lang, dichte ondervacht.


Verzorging

De vacht van de Russische Terriėr moet ongeveer drie- tot viermaal per jaar geplukt worden. Dit plukken is noodzakelijk om een goede, harde vacht te behouden. Tussen de trimbeurten door kan je het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Houd ook de gehoorgang vrij. Om het ontstaan van klitten te voorkomen, kan je regelmatig de baard en snor van de hond.


Bijzonderheden

Een Zwarte Russische Terriėr is een fijne gezinshond, maar geen hond voor beginners. Honden die uit Het land van herkomst en aangrenzende landen geļmporteerd zijn, kunnen een wat scherper en harder karakter hebben dan in West-Europa gefokte exemplaren.


Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster