rasinformatie van de Zweedse Lappenhond


sluit venster

Zweedse Lappenhond

Geschiedenis

De Lapphund (of Lapplandska Spetz, Zweedse Lapphund, Zweedse Lapp Spitz) heeft als originele benaming de 'Swensk Laphund' en behoort tot de rassengroep van de Scandinavische wakende en hoedende Keeshonden. Hij stamt af van de honden die door de Lappen gehouden werden. Deze Europeanen leefden in een gebied dat Lapland heette, waaronder gebieden zoals Zweden, Finland en delen van Noord Rusland en Noorwegen vielen. De Lapland Honden, zoals zij eens werden genoemd, werden door de Noren naar Engeland gebracht. De honden van de Zweden werden bekend als de Zweedse Lapphund en de honden die bij de Finnen verbleven werden bekend als de Finse Lapphund. De FCI erkende beide honden als een apart ras. Ze zijn voornamelijk bruikbaar als trekhonden en passen zich goed aan als herders van rendieren.


Sociale aanleg

Een Zweedse Lappenhond uit een goede lijn gaat goed om met andere honden en is ten opzichte van kinderen zeer verdraagzaam. Vreemden worden wel aangekondigd, maar daar blijft het dan ook bij. Eigenlijk is deze Zweed tegen iedereen vriendelijk.


Karakter

Levendig, waakzaam, volhardend, vriendelijk, toegewijd.


Opvoeding

De hond leert snel en gemakkelijk.


Beweging

Dit ras heeft een groot uithoudingsvermogen en is graag bezig. De hond vindt het heerlijk om met je te wandelen en blijft dan altijd bij je in de buurt.


Trainingen/hondensporten

Omdat de hond makkelijk leert is het te overwegen de hond een behendigheids- of gehoorzaamheidscursus te laten volgen, of misschien fly-ball. Met de juiste aanpak kan dit ras in deze sporten hoge ogen gooien.


Beharing

Rijkelijke bovenvacht, dichte, zachte ondervacht. Recht, aan basis fijn gekruld, ondervacht buitengewoon fijn gekruld. Kort op hoofd, voorzijde benen; lang op borst, achterzijde dijen en staart. Haar moet lang zijn en een kraag vormen om de hals.


Verzorging

In de ruiperiode kan een herdersharkje een uitkomst zijn als de ondervacht begint uit te vallen.


Bijzonderheden

Qua uiterlijk lijkt de Zweedse Lappenhond erg veel op zijn Finse naamgenoot.


sluit venster