Alles over de Franse bulldog

van aanschaf, kosten, karakter, opvoeding en overige tips

Jij bent op deze Franse bulldog pagina terecht gekomen, omdat jij een Franse bulldog puppy wilt aanschaffen.

Of misschien weet je al zeker dat je een Franse bulldog krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de Franse bulldog hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een Franse bulldog puppy wilt aanschaffen.

Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je Franse bulldog. Tips over de opvoeding van je Franse bulldog pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.

Een Franse bulldog puppy
Hoofdstuk 1

Algemene informatie over de Franse bulldog


Algemene informatie over de Franse bulldog
 

Voorgeschiedenis

Een Franse bulldog (officieel ook geschreven als ‘buldog’) is voor veel mensen een echte kameraad, of zelfs een extra lid van het gezin. Deze vrolijke maar gevoelige honden met hun sterke, gedrongen lijf zijn al sinds 1880 officieel erkend, toen de eerste Parijse rasvereniging werd opgericht. Toch liggen de wortels van dit ras niet alleen in Frankrijk, en is de echte voorgeschiedenis van de Franse bulldog tot op vandaag nog altijd onderwerp van discussie.

Van stierenvechter naar vriendelijke gezinshond

De voorouders van de Franse bulldog zijn waarschijnlijk door Engelse arbeidsmigranten meegenomen naar Frankrijk. Deze honden zouden afstammelingen zijn van de Engelse bulldog, die in de achttiende eeuw vaak als vechthonden werd gebruikt. Groepen bulldogs werden ingezet tegen een stier: bull in het Engels, wat direct de naam verklaart. Toen deze gevechten een eeuw later uit de mode raakten gingen de fabrieksarbeiders bulldogs kruisen met kleinere rassen zoals terriërs, zodat ze beter in hun krappe woningen zouden passen. Deze kleine bulldogs werden ‘toy bulldogs’ genoemd als verwijzing naar hun speelgoedformaat.

Werkloosheid dreef de werklui met hun bulldogs naar Frankrijk. Daar viel het grappige en karakteristieke uiterlijk van de kleine bulldog in de smaak bij rijke dames en heren. De theorie is dat hierdoor steeds meer werd gefokt, met kruisingen die het grappige uiterlijk verder versterkten. Zo ontstond waarschijnlijk de Franse bulldog, die werd ingezet om ratten te vangen, maar vooral als gezelschapsdier werd gehouden door wie dat kon betalen. Zo werd de ‘Boule’, of het ‘bolletje’ zoals de Fransen hun bulldog liefkozend noemden, via de adel en de rijke burgerij langzaam steeds populairder onder de hele bevolking.

Perfect op maat

Tegenwoordig is de Franse bulldog ver buiten Frankrijk te vinden. Veel baasjes vallen als een blok voor de grote ogen, de grappige gezichtsuitdrukking en de kenmerkende brede, korte vorm van de hond. Ook het vriendelijke en eigenzinnige karakter van de Franse bulldog is voor veel mensen aantrekkelijk. Ook het kleine formaat van het ras, ooit bedacht voor piepkleine arbeidershuisjes, is een belangrijke reden voor bewoners van appartementen om voor de Franse bulldog te kiezen.

 
Hoofdstuk 2

Uiterlijke kenmerken van de Franse bulldog


het uiterlijk van vier Franse bulldog puppies
 

Herkenbaar uiterlijk

Als je eenmaal weet waar je op moet letten herken je een Franse bulldog uit duizenden aan zijn opvallende lichaamsbouw en kop. Uit de bulldog bloedlijn heeft de Franse bulldog zijn stevige, brede bouw overgehouden, net als de opvallende brede kaken. De onderste kaak steekt verder uit dan de bovenkaak. Dit was ooit speciaal bedoeld om het vechthonden karakter te versterken: deze zogenaamde ‘ondervoorbijters’ moesten zich lang en stevig vast kunnen bijten in grote prooien zoals een stier.

Een kenmerkend koppie

Het typerende gezicht van een Franse bulldog, met de karakteristieke ‘grijns’, wordt ook veroorzaakt door deze stand van de kaken. De korte, zwarte ‘wipneus’ steekt een beetje omhoog. Het ras heeft een brede, vierkante kop met grote donkere ogen en rechtopstaande, relatief grote oren, ook wel bekend als ‘vleermuisoren’.

Kleur en afmetingen

De Franse bulldog komt in drie officieel erkende kleuren voor: gestroomd, bont en fawn. De vacht is kort, dichtbegroeid en glad. Hoewel vaak wordt gedacht dat de staart van Franse bulldogs wordt gecoupeerd is deze gewoon kort van zichzelf en ligt hij tegen het achterlijf aan. Het postuur van het ras is krachtig, stevig en compact. Een volwassen Franse bulldog reu weegt volgens de rasstandaard tussen de 9 en 14 kilo. Teefjes wegen 8 tot 13 kilo. Opvallend genoeg lijkt het alsof honden tegenwoordig gemakkelijk zwaarder kunnen worden, tot boven de 18 kilo zelfs. Voor zijn bescheiden gewicht is de Franse bulldog een relatief sterke hond, met goede spieropbouw en stevige botten. De schofthoogte ligt bij reuen op ongeveer 27-35 cm. Bij teven varieert dit tussen 24 en 32 cm, maar ook hier is de indruk dat de gemiddelde schofthoogte toeneemt, net als het gewicht. De officiële rasstandaard van de Franse bulldog is te vinden op https://www.hbc-fransebulldog.nl/het-ras.html.

 
Hoofdstuk 3

Karaktereigenschappen van de Franse bulldog


Franse bulldog en zijn karakter
 

Gedrag

Naast het opvallende guitige uiterlijk is het karakter van de Franse bulldog een belangrijke reden voor zijn populariteit. Dit is een erg vriendelijk en bijzonder vrolijk ras. Als er iets te spelen valt, dan wil de Franse bulldog het liefst in het middelpunt van de actie en de belangstelling staan. Zijn enthousiasme kan gemakkelijk doorslaan naar uitbundig gedrag, dus voor eigenaren is het zaak om de balans te houden tussen een vrolijke, geïnteresseerde hond en een stuiterbal die niet te houden is zodra er iets leuks gebeurt. Consequent zijn in de opvoeding is daarom erg belangrijk voor baasjes van Franse bulldogs.

Gezelschapshond

Franse bulldogs zijn dol op gezelschap. Dit maakt ze erg geschikt als gezinshonden, maar daar staat tegenover dat ze niet graag vaak of lang alleen worden gelaten. Voor alleenstaande mensen of tweeverdieners met een druk leven is dit ras daarom minder geschikt dan voor gezinnen waarbij er haast altijd wel iemand thuis is. Franse bulldogs kunnen vaak goed omgaan met kinderen, maar bedenk wel dat je kleine kinderen nooit alleen moet laten met een hond: ook in de buurt van een klein vrolijk hondje kan het met jonge kinderen misgaan. Op visite reageert een Franse bulldog meestal enthousiast en geïnteresseerd. Als er mensen in de buurt zijn, dan zal een Franse bulldog in de regel heel scherp letten op alle stemmen en houdingen in de omgeving. Het ras lijkt erg gevoelig te zijn voor stemmingen, emoties en spanningen. Hoewel je als baas nooit je stem moet verheffen tegen een hond is dit voor de Franse bull nog belangrijker, omdat een boze stem je hond echt kan kwetsen.

Vrolijke slimmeriken

Een Franse bulldog heeft meestal een erg vrolijk, uitbundig en enthousiast karakter. Dat is een belangrijke reden voor de populariteit van het ras, want dit gedrag werkt aanstekelijk en zorgt dat mensen als een blok vallen voor de Franse bull. Deze honden kunnen echte charmeurs zijn, dus als baasje moet je een beetje oppassen: voor je het weet word je gemanipuleerd door die grote vragende ogen. Daar komt nog bij dat deze honden erg slim zijn, dus je pup weet waarschijnlijk vrij snel waar jij als baasje gevoelig voor bent. Consequent blijven is heel belangrijk, omdat je puppy anders niet leert wat wel mag en wat niet.

Enthousiast maar soms slecht begrepen

Een nadeel van het drukke en soms dominante gedrag is dat andere honden de Franse bulldog soms verkeerd begrijpen. Zeker wanneer je hond op straat dominant doet tegen een veel grotere hond is het even opletten geblazen. Onbegrip vanuit andere honden wordt nog eens versterkt door het gedrongen en wat logge lijf van de Franse bulldog, de korte staart en het typische gezicht van de hond. Al deze eigenschappen beperken het uitdrukkingsvermogen van je hond en kunnen tot ruzies met andere dieren leiden. Met name de bouw van de snuit kan ervoor zorgen dat je puppy of hond snurkt en knort tijdens het snuffelen of spelen. Andere honden kunnen dat als vreemd en bedreigend ervaren. Toch staat hier de sociale aard van de Franse bulldog tegenover: als hij eenmaal vriendjes wordt met andere honden kan er een onafscheidelijke band ontstaan.

 
Hoofdstuk 4

Verzorging van de Franse bulldog


Hoe verzorg je een Franse bulldog puppy
 

Aandachtspunten

Alle pups en volwassen honden hebben verzorging nodig, maar de bijzondere trekken van de Franse bulldog vragen om speciale aandacht op een aantal punten. De meeste hiervan hebben te maken met de lichaamsbouw van de Franse bull. Overgewicht wordt bijvoorbeeld al snel een probleem vanwege het korte brede lijfje van de hond. Wees daarom gedisciplineerd in het voeren en laat je vooral niet verleiden door twee grote, smekende ogen die het liefst de hele dag snoepjes zouden krijgen.

Een korte vacht vol plooien en rimpels

De vacht van een Franse bulldog is kort. Het is niet nodig om je pup heel vaak te borstelen, hoewel dat natuurlijk wel fijn kan zijn en je een kans geeft om je band met je puppy te versterken. Extra borstelen tijdens de rui is wel aan te raden. Een veel belangrijker aandachtspunt als het om de huid gaat zijn de plooien in het vel van je hond. Hiertussen kan gemakkelijk irritatie ontstaan door vuil en broeierige plekken, vooral in de zomer, dus maak de plooien regelmatig goed schoon en hou in de gaten of je Franse bulldog last van jeuk lijkt te hebben.

Ogen, oren, nagels en gebit

Net als bij alle honden is het belangrijk dat je regelmatig de ogen en het gebit van je Franse bulldog controleert. Let erop dat er geen vuil ophoopt in de ooghoeken en wees alert op roodheid rond de ogen, want dat kan op een ontsteking wijzen. Poets de tanden van je puppy minstens een keer per week met speciale hondentandpasta: vaker mag ook. De nagels moeten ook regelmatig worden geknipt, zeker omdat een Ranse bulldog geen hond is die door kilometers wandelen de nagels vanzelf zal afslijten. Als je niet weet hoe je de nagels moet knippen, of het niet zelf durft te doen, dan kan de dierenarts je helpen. De oren van een Franse bulldog verdienen extra aandacht. Door de rechtopstaande grote oren kan er gemakkelijk vuil ophopen in het oor, wat weer tot ontstekingen kan leiden. Controleer de oren dagelijks op vuil en afscheiding en zorg dat ze goed schoon blijven.

 
Hoofdstuk 5

Fysieke en mentale uitdaging


Franse bulldog uitlaten / wandelen
 

Pysieke belasting

Franse bulldogs hebben weliswaar fysieke uitdaging nodig, maar dat moet altijd met mate gebeuren. Vanwege de bijzondere bouw van je puppy moet je op een paar zaken goed blijven letten. De rug van een Franse bulldog is bij veel honden een zwakke plek. Tussenwervelschijven en wervels kunnen slijten en vervormen, en dit ras is kwetsbaar voor hernia’s, dus belast je puppy of volwassen hond niet te zwaar, hoe leuk hij de spelletjes en het wandelen ook vindt.

Wandelen

Als richtlijn mag je aanhouden dat je puppy vijf minuten mag wandelen voor elke maand dat hij oud is. Een vier maanden oude puppy mag dus een wandeling maken van maximaal 4 x 5= 20 minuten. Wandel vier keer verspreid over de dag, maar tel hierbij even snel plassen of poepen niet mee in het totaal.

Luchtwegen en warmte

De vorm van de snuit van Franse bulldogs is karakteristiek en grappig, maar kan er ook toe leiden dat de luchtwegen niet helemaal vrij zijn. Ze hebben een vrij korte luchtpijp, waardoor ze hun lichaamswarmte niet goed kwijt kunnen door te hijgen zoals andere honden dat doen. Kortademigheid kan snel optreden, zeker bij warm weer. Pas daarom op tijdens zomerse hitte en ga geen lange wandelingen maken op het heetst van de dag. Ook tijdens warme autoritten moet je blijven controleren of je Franse bulldog niet benauwd wordt. Gebeurt dit toch, parkeer dan de auto en zoek de koelte van de schaduw op tot het weer beter gaat. Een bakje met koud water kan ook helpen, dus het is handig om hiervan altijd een gekoelde fles in de auto te hebben.

Spelletjes en puzzels

Franse bulldogs zijn slimme honden. Ze hebben uitdagingen nodig om mentaal actief te blijven, dus zorg voor genoeg interessante denkspelletjes en puzzels om op te lossen. Puppy’s, maar ook volwassen honden zijn wel vrij snel afgeleid, dus zorg dat je iets anders kunt gaan doen voordat ze zich gaan vervelen. Zeker voor een puppy is het heel belangrijk voor de geestelijke ontwikkeling om voldoende uitdagingen te krijgen. Aan de andere kant met je je puppy ook genoeg tijd geven om te slapen en al die spannende prikkels rustig te verwerken. Zoek hier altijd een goede balans in.

 
Hoofdstuk 6

Opvoeden van Franse bulldog puppy’s


De opvoeding van Franse bulldog puppy's
 

Bijzondere aandachtspunten

Puppy’s van dit ras zijn meestal niet erg moeilijk op te voeden, hoewel dat met elke puppy een kwestie is van geduld, aandacht en een goede voorbereiding zodat je weet wat je (niet) moet doen. Een jonge puppy moet aan alles wennen, want alles is nieuw. Ze hebben dus ook heel veel rust en slaap nodig in een veilige omgeving zoals een bench, zodat ze alle nieuwe indrukken goed kunnen verwerken. Bijzondere aandachtspunten voor een Franse bulldogpuppy zijn het feit dat ze slim, maar daardoor ook snel afgeleid zijn. Hou het dagritme afwisselend en bedenk regelmatig nieuwe manieren om aan de training te werken, zoals leuke spelletjes.

 

Populaire puppy blogs.

Lees mijn meest populaire puppy blogs.
welke hond past bij mij blog
Wil jij een hond, maar weet je niet welk hondenras bij jou past? ... [lees verder]

ik wil een puppy blog
Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen? Lees dan ... [lees verder]

reu of teef blog
Of je een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen ... [lees verder]

welke hondenspullen nodig voor mijn puppy blog?
Ben jij op zoek naar een overzicht van alle hondenspullen die noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy? Dan ... [lees verder]

puppy alleen laten blog
Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn. Je moet weg voor het werk, je hebt ... [lees verder]

puppy bijten afleren blog
Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen. Je probeert er alles aan te doen om je puppy ... [lees verder]

puppy opvoeden blog
Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om ... [lees verder]

puppy eten geven blog
We gaan in dit onderwerp dieper in op het gewenste gedrag van jou en jouw puppy tijdens het etensritueel. Op welke tijdstippen ... [lees verder]

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.
Hoofdstuk 7

Ziekten en erfelijke aandoeningen


vaak voorkomende aandoeningen bij een Franse bulldog
 

De risico’s van een korte snuit

De typische vorm van de snuit en kop van een Franse bulldog zijn voor veel baasjes reden geweest om als een blok voor hun dier te vallen. Toch is de korte, gerimpelde snuit voor een Franse bulldog zeker geen zegen, maar eerder een potentiële bron van serieuze medische problemen. De gevolgen van jarenlang specifiek fokken op een bovenkaak die korter is dan de onderkaak zijn divers en ernstig. Het heeft geleid tot een verzameling afwijkingen die BOAS wordt genoemd, of brachycefaal obstructief syndroom. Ademhalingsproblemen, slaapstoornissen en moeite met eten zijn maar een paar voorbeelden. Honden met BOAS worden ernstig aangetast in hun algehele welzijn en gezondheid.

Nieuwe wetgeving om de problemen tegen te gaan

Onlangs heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de regels voor fokkers aangescherpt om te voorkomen dat nog verder wordt gefokt op korte snuiten, kleine schedels en de uitpuilende ogen die daarbij horen. De Franse bulldog is één van de soorten die onder de nieuwe regels vallen.

Wat kun je als eigenaar doen?

Nu fokkers met strengere regels te maken hebben is het nog belangrijker dan voorheen om alleen met erkende fokkers in zee te gaan. De officiële rasverenigingen voor alle ‘kortsnuiten’ zijn hiervoor een goede leidraad. Hopelijk is het probleem over een aantal jaar onder controle, althans in Nederland. Koop dus geen Franse bulldog in het buitenland waar de wetgeving minder streng kan zijn. Heb je een Franse bulldog, let dan extra goed op het voorkomen van overgewicht. Dikkere honden hebben meer vet rond de luchtwegen, waardoor ze nog moeilijker adem kunnen halen en de problemen erger worden. Voorkom oververhitting en gebruik geen halsband, maar een tuigje dat de hals niet kan afknellen. Laat je Franse bulldog zich niet te veel inspannen: denkspelletjes en puzzelspelletjes zijn beter om je hond actief en fit te houden dan veel rennen en springen.

Vraag je dierenarts om advies

Je dierenarts kan beter inschatten of je Franse bulldog overgewicht heeft, of andere problemen vertoont die BOAS kunnen verergeren. Vraag daarom om advies: een dierenarts begrijpt dat de problemen niet jouw schuld zijn, terwijl hij of zij je juist kan helpen om het leven van je hond zo aangenaam mogelijk te maken. Soms kan een operatie helpen, maar dit kan de problemen ook erger maken, dus hier is een medisch oordeel heel belangrijk. Let op symptomen als snurken, slecht slapen, overmatig hijgen en lusteloosheid. Wacht niet tot de problemen erger worden, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Andere kwetsbaarheden bij de Franse bulldog

Franse bulldogs zijn vatbaar voor huidproblemen, oorontstekingen, rugklachten en ademhalingsmoeilijkheden. De plooien in de huid van je Franse bulldog kunnen broeiplekken voor bacteriën worden, dus controleer deze plekken op roodheid, irritatie en jeuk, maar hou ze vooral goed schoon. De grootte en de open positie van de oren kunnen gemakkelijk tot ontstekingen leiden, dus inspecteer de oren om de paar dagen en maak ze ook steeds goed schoon. Als je de indruk hebt dat je Franse bulldog puppy last van rugklachten heeft, bijvoorbeeld door een vreemd loopje of zelfs slepen met de achterpoten is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.

 
Hoofdstuk 8

Aanschaf en kosten van een Franse bulldog


de kosten voor aanschaf en onderhoud van een Franse bulldog puppy
 

Franse Bulldog puppy kopen van een onofficiële fokker

Een Franse bulldog is dan misschien een kleine hond, toch is de aanschaf van een puppy een flinke uitgave. We raden met klem af om te kiezen voor een onofficiële fokker, want daarbij weet je nooit zeker wat je in huis haalt. Een puppy met stamboekpapieren en een DNA-test geeft zekerheid over de herkomst. Voor een Franse bulldog puppy van een fokker die zich houdt aan de officiële reglementen van de rasvereniging moet je rekening houden met een prijs van rond de € 1.750,-. Daar komen nog aanvullende kosten bovenop, zoals de aanschaf van de uitrusting die nodig is om je puppy op te voeden: denk aan een bench, een halsband, speeltjes en andere accessoires. Ook hondenvoer is een vaste kostenpost van zeker twintig euro per maand, maar je zal ook rekening moeten houden met vaccinaties, ontworming, eventueel castratie en andere dierenartskosten. Een speciale hondenverzekering is voor de medische risico’s aan te bevelen, tenzij je een eigen noodfonds kunt opzetten door een geldbedrag vaan enkele duizenden euro’s bij elkaar te sparen. Let wel goed op de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit, zodat je weet hoe het zit met eigen risico en de dekking van specifieke medische kosten.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 9

Rasvereniging


Officiële Nederlandse rasvereniging voor de Franse bulldog
 

De Franse bulldog valt onder de officiële Nederlandse rasvereniging HBC (Hollandse Bulldoggen Club). Op hun website https://www.hbc-fransebulldog.nl/ vind je specifieke informatie over zaken zoals fokreglementen, hulp bij het vinden van fokkers en een lijst met Franse bulldog evenementen in Nederland.

Ben je er uit? Wil je een puppy aanschaffen? Ben je er ook al uit of het de Franse bulldog wordt? Download gratis mijn eBooks hieronder.

 

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.