rasinformatie van de Australian Kelpie


sluit venster

Australian Kelpie

Geschiedenis

De Kelpie (of Australische Herdershond, Barb) is in AustraliŽ ontstaan rond 1870. Hij is niet weg te denken bij het hoeden van de miljoenen schapen op dat continent. Deze sterke, intelligente herdershond is een belangrijke schakel in de wolproductie. Speciaal voor de ontwikkeling van het ras, werden Rutherford Collies vanuit Engeland naar AustraliŽ gebracht. Uit dit ras werd de Kelpie uiteindelijk ontwikkeld. Of de Dingo ook invloed op het ras had, is nog steeds de vraag. De opvallende bruine vacht van sommige Kelpies wordt als zeer typisch beschouwd, maar Kelpies zijn er in alle kleuren. De Kelpie is opgewassen tegen extreme klimaatsomstandigheden en gebruikt allerlei technieken om de schapen te bedwingen, zoals staren ('the eye'), blaffen en bijten. Tegenwoordig zijn er zo'n 100.000 Kelpies actief op het continent. Hoewel hij daar bijna uitsluitend als herdershond werkt, is hij in de rest van de wereld vaak gezelschapshond, dankzij de opvallende combinatie van trouw en onafhankelijkheid.


Sociale aanleg

Australian Kelpies gaan uitstekend om met andere honden, Eenmaal goed gesocialiseerd kunnen ze het ook goed vinden met katten en andere huisdieren. De omgang met kinderen is eveneens goed. Ten opzichte van onbekende mensen zijn ze enigszins terughoudend.


Karakter

Zelfstandig, opgewekt.


Opvoeding

Vanwege de veel geprezen intelligentie van dit ras en de enorme will-to-please is deze hond vrij eenvoudig te trainen. Het is desondanks wel belangrijk dat de hond daadwerkelijk een taak te vervulen krijgt, aangezien een Australian Kelpies die niets \'hoeft\' van zijn baas, zich enorm gaat vervelen en veelal vervalt in kattenkwaad.


Beweging

Kelpies hebben redelijk veel beweging nodig om zich gelukkig te voelen. Heb je een goed contact met je hond en krijgt hij voldoende bezighid, dan hoef je niet bang te zijn dat hij op eigen houtje aan de wandel gaat of tijdens onaangelijnde boswandelingen te ver van je vandaan loopt.


Trainingen/hondensporten

Dit ras is uitermate geschikt voor sporten als behendigheid en flyball. Niet alleen in de recreatieve maar zeker ook in de competitieve sfeer zal deze hond je niet teleurstellen.


Beharing

Kort en glad.


Verzorging

Australian Kelpies hebben betrekkelijk weinig vachtverzoring nodig. De vacht kan zo nu en dan doorgekamd worden. In de verharingsperioden kan een herdershondenharkje of borstel goede diensten bewijzen. Houd de nagels kort.


Bijzonderheden
sluit venster